מדד המחירים לצרכן ביוני – הרבה חדשות טובות

465
מתן שטרית
7 דקות

מדד המחירים לצרכן מפתיע לטובה (כלפי מטה) בחודש השני ברציפות, כאשר המדד נותר ללא שינוי בחודש יוני (0.0%) בעוד הציפיות היו לעלייה של 0.2%, מה שהוביל את הקצב השנתי להאט מ-4.6% ל-4.2%. מדד הליבה עלה ב-0.1% בלבד בהמשך ל-0.2% בחודש הקודם והקצב השנתי ירד מ-4.90% ל-4.50%. כמו כן, מדד מחירי ענפי השירותים עלה ב-0.4% לעומת עלייה של 0.7% בחודש הקודם, והקצב השנתי האט מ-5.80% ל-5.50%. בצד המוצרים, הכוחות הדיפלציוניים ממשיכים להתרחב עם ירידה חודשית של 0.1% בהמשך לירידה של 0.2% בחודש הקודם, והקצב השנתי ירד מ-1.2% ל-0.3%.

בנק ישראל בוחן את האינפלציה בחתכי זמן שונים, וכאן נרשם שיפור של ממש, ואם זה לא מספיק, השיפור הדרמטי יותר נרשם ב"עומק האינפלציה", כאשר משקל הסעיפים במדד שמעל יעד המחירים (על בסיס 116 תתי סעיפים) ירד מ-72% ל-61.8%, אחרי שכמעט שנה שלמה היה סביב ה-70%. בנוסף, האינפלציה החצי שנתית במונחים שנתיים ירדה מ-3.96% ל-3.35%, והאינפלציה הרבעונית במונחים שנתיים ירדה מ-3.14% ל-2.73%.

ברמת הסעיפים המרכזיים שהשפיעו על מדד יוני –

  • סעיף הדיור עלה ב-0.1% בעוד הציפיות היו לעלייה גבוהה יותר, מה שהוביל לירידה בקצב השנתי מ-7.5% ל-6.6%. תת סעיף שירותי דיור בבעלות נותר ללא שינוי ותמך במדד הנמוך, אך מצד שני סעיף שכר דירה עלה ב-0.5% על רקע עליה של 3.9% בחוזים מתחדשים ו- 9.8% בדירות בהן הייתה תחלופת שוכר.
  • מחירי המזון עלו ב-0.6% והקצב השנתי עלה מ-4.2% ל-4.4%.
  • מחירי פירות וירקות ירדו ב-3.4%.
  • הלבשה והנעלה ירדו ב-3.0% מסיבות עונתיות.
  • מחירי ריהוט וציוד לבית ירדו ב-0.8%.
  • תחבורה ותקשורת עלה ב-0.1%
  • סעיף חינוך תרבות ובידור עלה ב-0.2%.

מדד מחירי הדיור שמחוץ למדד המחירים לצרכן – 

מדד מחירי הדיור ירד ב-0.3% בהמשך לירידה של 0.3% בחודש שעבר, וקצב העלייה השנתי ירד מ-9.7% ל-7.6%. מדד מחירי הדירות החדשות בניכוי מחיר למשתכן ירד ב-0.1% לאחר עלייה של 0.1% בחודש הקודם.

מחירי הדירות החדשות השלימו ירידה של 7.20% מאז ספטמבר 2022, אך למרות זאת מדד מחירי הדיור הכללי עלה באותם החודשים במצטבר בכ-0.90%. איך שזה נראה, בעלי דירות יד שנייה פחות "לחוצים" למכור ולא מורידים את המחיר, בעוד שלקבלנים יש צורך בתזרים בכדי לשלם התחייבויות. כמו כן, ישנם לא מעט קולות רקע על כך שהקבלנים נוקטים בעיקר במבצעים ולא ירידת מחירים גדולה יותר מכיוון שקיים חשש שהבנקים ידרשו מהם להגדיל את הערבויות עבור ההלוואות שנתנו.

בכל הנוגע למשפרי הדיור, השעון ממשיך לתקתק ובעוצמה חזקה יותר, והם לא יוכלו להישאר אדישים לקיפאון בשוק. כדי לסבר את האוזן, יש להם 18 חודשים (עד לפני רגע היה 24 חודשים) מרגע שרכשו דירה ועד מכירת הדירה שלהם (או לחילופין שנה מקבלת טופס 4 בהנחה ומדובר בדירה חדשה שנרכשה על הנייר), אחרת יצטרכו לשלם מס שבח על דירתם הקודמת ובמקביל מס רכישה על הדירה החדשה. בהתחשב בזה שאנחנו סוגרים שנה של קיפאון, סביר להניח כי במחצית השנה הקרובה נתחיל לראות ירידת מחירים גם אצל משפרי הדיור.

שורה תחתונה, מדד חודש יוני מביא איתו הרבה חדשות טובות, כאשר מחירי השירותים רושמים האטה משמעותית לצד כוחות דיפלציוניים בצד המוצרים. כמו כן, כאמור, הנתון הדרמטי יותר הוא "עומק האינפלציה" עם ירידה משמעותית במשקל הסעיפים שמעל יעד יציבות המחירים, לצד המשך האטה באינפלציה השנתית לפי חתכי הזמן השונים.

בכל הנוגע לריבית, בהחלטת הריבית האחרונה שהתקיימה ביום שני (10/07), בנק ישראל שם את הדגש על המגמות של החודשים האחרונים באינפלציה כסיבה המרכזית לעצירת העלאות הריבית עם פתח להעלאה נוספת בהמשך. עם זאת, מדד יוני סוגר כעת את הפינה – העלאות הריבית מאחורינו, לפחות בטווח הזמן הנראה לעין. החלטת הריבית ביום שני נתנה את יריית הפתיחה לתחילתו של ראלי בשוק אגרות החוב, וכעת מדד יוני צפוי להמשיך ולתמוך להערכתי באפיק השיקלי לאורך המחצית השנייה של השנה.

(דעתי האישית בלבד, אין בנכתב המלצה).

 

שתף את התוכן:

img